Tuesday, August 14, 2012

Masjid UIA Gombak dan aku

Bismillah.

Assalamualaikum. Tak tahu dari mana nak mula. Bila baring2, santai2.. Mesti ad je idea yg nk ditulis, nk share dlm blog ni. tapi, bila dh depan lappy. Semua tu hilang. yela, ak pun bukan penulis blog tegar cm nak cari tajuk bla blablabaaa.... Ni semua sharing. untuk kepuasan diri sendiri. dgn harapan, ad la pengisian utk ak kenangkan bila baca semula. Dgn harapan, siapa2 yg dtg singgah, ter-baca. Takde la rasa buang masa... Tp, klu ad. Takpe, pergi je la.. Sbb awal2 dh pesan. AKUKONPI. utk ak. bukan komersil, populariti atau apa. *lega sikit*

Sebenarnya bukan pasal isu blog ni, tapi go with the flow je laaa.
Ak mmg tak tau nk fokus kt tajuk apa. isu apa. Cuma yg ak tau. Ak rasa serba tak kena..

Ramadhan tahun ni, mungkin. Ya, memang antara Ramadhan terbaek yg pernah ak lalui selama 20 tahun ni. Rinduu. Rindu sgt nk ber-tarawikh kt UIA Gombak. Boleh leless ni air mata terkenang. Susah nk explain cmne. Terlalu byk cerita. Tp, nk di-pendekkan. Solat, berada dlm masjid di UIA Gombak sgt tenang..

5 Reason Masjid UIA Gombak Terbaik buat aku

1. Suasana masjid real 
Waktu solat, mmg diakui kadang2 bising ad baby menangis, budak2 lari. Tapi semua ni buat ak rasa real. pernah ter-baca. Wpun cucu Rasulullah memanjat belakang baginda, tapi tu tetap tak mghalang baginda utk solat dgn khusyuk. Jadi, ak pun cuba sedaya upaya. Even, kdg2 budak2 yg azankan. Ak rasa real sbb semua lapisan ad. Tua, dewasa, muda, kanak2, bayi. 

2. Suasana yg tenang. Galakan terbaik.
Yela, masuk masjid mana je yg tak tenang kan..? Tapi yg special, bila masuk masjid ni, buat ak rasa dekat. Sbnrnya, ak ni bukan kaki masjid pun. Dhla masjid tu jaoh bebenor.. Nak menapak lagi.. Tp, kita belajar. Dan menapak ke masjid utk solat tu adlah charity. jd, ak mula perlahan2, utk spend time kt masjid. Mula2 zuhur.. Then, time Ramadhan, dhuha, magrib, Isya etc. 
Ak cuba terapkan dlm diri, perasaan rindukan masjid. *ciri2 ahli syurga*. Ak cuba latih diri. Dan, masjid ni mmg sgt terbaek.. Carpet merah.. Suasana yg cm terbuka.. Takde air-cond pun.. Tapi, korg cuba la dtg ! Mmg terbaekkk :')

3. Bacaan syahdu Imam
Yg ni mesti la paling penting. Alhamdulillah, Allah berikan ak nikmat utk menikmati bacaan Quran dri Imam. Ya, mmg ak tak faham pun ap yg dia baca. Tp, tak rasa bosan pun. Ap yg ak rasa, kosong versi tenang. Kdg2 tu ad la rasa resah sikit, tp lama2 alhamdulillah. ak rasa okayy. Dan yg paling tak boleh lupa, bila dgr Imam menangis time baca surah Yusuf kot..
Ak pun leless sekali. huhuu. Rindu. time tu rasa dekat sgt dgn kebaikan.. Rsa dekat sgt ngn nikmat Allah...
Takde la ak kata kt umah ni, Imam tak best atau apa... tp, ak mmg rindukan masjid !

4. Iftar bersama
Boleh kata 90% masa ak berpuasa di UIA Gombak, ak iftar di masjid. Dh la free. Tapi, sejujurnya, bukan percuma yg ak cari. Wpun makan free, tp duit belanja sme je.. Tak abes kt mkn, abes kt bnda lain plak. Hehe. Tp, sungguhlaa.. Iftar ramai2.. Makan dgn kak sya, fiqahh, irfanah, afi. Best. Terasa erat ukhuwah mkn sama2.. Dan yg paling best, sbb ktorg solat Mgrib dulu. dhla ad satu hari tu dpt rezeki berbuka awl 5-8minit. HEHE :)

5. Pengorbanan dan ukhuwah
Ke masjid tu, bukan berseorangan. dgn kawan2. especiali dgn kak sya laa. sbb ad time yg diorg nk solat kt MPH (Multi-purpose hall), ad yg time exam. tp kak sya sudi pergi sme2 dgn ak, menapak ke masjid. Kdg2 after trawikh tu, ktorg duk kejap.. baca sama2. Sungguh, ak rindu semua tu. Ak rindu kak sya lebih berbanding yg lain. Heeee. 
Pengorbanan tu bukan dri segi masa je, tp byk. Dan ak dpt rasakan Allah kurniakan ak kemudahan dlm bentuk yg lain. Alhamdulillah, exam ak berjalan lancar. Insya-Allah, skang ni bertawakal utk dptkn yg terbaik.. Ketenangan hati.. Macam2 lagi..

Ya, mungkin reason kt atas tak fully solid, atau apa. lantak. ak pun tak reti nk describe sgt.

Yang ak faham, aku suka. dan aku suka.
Dan ak tak perlu reason pape pun utk bgtau kenapa ak suka. So, point2 di atas mmg ak terpaksa kerah 5,6 saat utk pk. tp explanation ye tulus dari hati :')

__________________________


Alhamdulillah. lega sangat. Sbb td singgah profile pic kak zani.. Syaza buatkn bookmark. Terharu abess la. Nak update2 :)

Sekian utk post kali ni.



1 comment:

  1. visitor bleh x traweh kt sane?

    ReplyDelete